2016. március 15., kedd

Vasárnapi elmélkedés Wekerle 2016.03.06. nagyböjt 4. vas.



Krisztusban Kedves Testvérek!

A mai evangéliumban kétszer is találkozunk azzal az emberi viselkedésformával, amikor valaki magában morfondírozik, meghányja-veti a dolgokat. Mérlegeli, és úgy látja, hogy azok nem úgy mennek, ahogy szerinte menniük kellene. Kezdjük először a jellemzőbbel.

A tékozló fiú történetében a „hűséges”, vagy legalábbis otthonmaradt fiúra gondolunk, aki hazafelé tartva meghallja a zeneszót és a táncot, megkérdezi egyik szolgától, hogy mi történt, majd duzzogva magába fordul és nem akar bemenni. Könnyen el tudjuk képzelni ezt a helyzetet, hiszen mi is találhattuk már magunkat ilyenben.

Amikor a dolgok nem úgy történnek, ahogyan mi szeretnénk, pedig történhettek volna úgy is, amikor úgy érezzük, méltatlanság, igazságtalanság történt velünk, vagy azt gondoljuk, hogy másokkal kivételeztek, olyat kapva, amit nem érdemeltek meg. És az evangélium igen sok ilyen és hasonló helyzetet mutat be, gondoljunk csak a talentumok történetére, vagy a szőlősgazdára, aki a késő délután munkába állóknak ugyanannyi bért ad, mint a reggeltől fáradóknak, vagy a balga szüzek történetére, Márta és Mária méltatlankodására, mert a gyógyító Jóbarát, Jézus késlekedése miatt Lázár, a testvérük meghal. De méltatlankodnak a farizeusok, írástudók is, hogy Jézus lejáratja őket.

Okot könnyen találunk megsértődésre, arra, hogy hátat fordítsunk azoknak, akik örvendeznek, pedig mi is részesedhetnénk hasonló jóban, ha másként állnánk a dolgokhoz.

Viszont van a történetnek egy másik magábafordulása is. A tékozló fiúé. Aki miután még a moslékból sem kap, rádöbben arra, hogy itt valami nem úgy megy, ahogyan mehetne, vagy szerinte mennie jó lenne. Magába száll. Mi történhetett vele? Leírja önmagával folyó párbeszédét az evangélista. Felsorolja a valóságot: mi is van atyja házában. Az első ebben az önmagára találásban, hogy kimondja: nekem vagy atyám. És ezzel a ténnyel már egy olyan szükségszerű és örök viszonyra talál rá, ami abban, hogy atyja már távolról észrevette közeledtét, eleve tükröződik. A szemlélődésében ez a legfontosabb felismerés: nekem atyám van, én gyermek vagyok. Atyámnak pedig van egy háza, ahol még a szolág is boldogok, hát még nekem, a gyermeknek milyen jó sora volt, lehetne.

Kedves Testvérek! Anselm Grün bencés szerzetesnek olvastam a közelmúltban egy könyvét a kiégésről, amelyben a kiégés okai között felsorolja azt, hogy az ember szétszóródik. Elveszíti önmagát a számtalan megfelelési szempontnak. Ez az, amikor nem vagyunk önmagunk. Nem figyelünk benső lényünkből fakadó azonosságunkra. Amikor kifelé élünk. Gyógyulásként javasolja a lelki író, hogy elcsöndesedve, magunkba fordulva találjunk magunkra. És ehhez tucatnyi ötletet ad, személyiségünktől függően javasolva, ki miben találhatja meg ezt a helyes látásmódot önmagáról, helyéről a világban, küldetéséről.

Hiszen a tékozló fiúnak nem csak felismerése, hanem küldetése is fakad ebből a magábaszállásból. A kiengesztelődés, a bocsánatkérés küldetése, amit aztán meg is valósít. Ahogyan a megbocsájtó atyának is küldetése lett a duzzogva magábaforduló fiúhoz is. Kimegy hozzá, lelkére beszél. És még az is lehet, hogy maga a tékozló fiú is kimegy hozzá és akár bocsánatot kérhet a hűséges fiútól is, hiszen mostantól kezdve az ő vagyonából él, az örökség másik feléből.

És boldogan élnek, míg meg nem halnak... Feltéve, ha a magukra és egymásra találás a két fiúban nem csak egyszeri esemény volt, hanem életforma. Mert tékozolni Mennyei Atyánknak nem csak fél vagyonát, teljes örökségünket, hanem apró filléreit is lehet. Amen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése