2016. február 28., vasárnap

Vasárnapi elmélkedés Wekerle 2016.02.28. nagyböjt 3. vas.



Krisztusban Kedves Testvérek!

Nagyböjti időszakban évezredes hagyományunkat követjük, amikor a természet megújulásával benső életünket, lelki utunkat is meg akarjuk újítani. Ahogy a szentmise egyik imádsága fogalmazza meg: most többet imádkozzunk, buzgóbban gyakoroljuk az irgalmasság cselekedeteit és az újjászületés szentségei által az istengyermekség teljességére jussunk.

Vizsgáljuk meg ezt a buzgó magatartást Mózes esetében. Amint hallottuk, apósának, Jetrónak juhait őrzi. Van még hasonló eset a Bibliában, amikor a vő és az após ilyen kapcsolatban vannak, például amikor Jákob szolgál feleségeiért apósa nyája gyarapításában. De az, hogy még csak nem is úgy a puszta szélén legelteti a nyájat, hanem messze behajtotta őket a pusztába, mutatja a benne levő igyekezetet, bátorságot is egyaránt. Ezt a különlegesen bátor magatartást erősíti meg az égő csipkebokor látványának vonzása, amit neki közelről kell látnia. Még tetézi ezt azzal a tolakodó kérdéssel a látomás felé: amikor rákérdez a nép, hogy ki is ez a látomás, honnan a küldetés, hogy nevezi meg magát.

Ha mindehhez hozzávesszük Mózes menekülésének okait, akkor egy gazdag kép tárul elénk: a nyájat buzgón őrző bátor ember volt az, aki leütötte az egyiptomi munkafelügyelőt, mikor az társaira kezet emelt, aki sajátjait is figyelmeztette, mikor veszekedtek és ott is merte képviselni az igazságot.

Arra nekünk már elegendőek ezek a példák, hogy láthatjuk azt a karaktert, amiben egy határozott személyiség áll előttünk, a rettenthetetlen és hűséges Mózes. Az ószövetség legnagyobb vezetője, aki szembefordul a fáraóval, de számtalan néppel és nehézséggel, kígyókkal, éhséggel és szomjúsággal a pusztai vándorlás során.

De benne sem telt kedve Istennek, végül elvetette őt is egész nemzedékével együtt. Mert aki azt hiszi, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essen. És Mózes nagyon állt.

Az erős ember magatartása mögött sokszor a benső bizonytalanság leplezése húzódik. Annak a szüntelen igyekezete, hogy megfeleljen benső vagy külső elvárásoknak. Hogy bátor vezetőként lássák minden élethelyzetben. Azt hiszi, hogy áll. És lehet, hogy áll, annyira, mint egy merev szobor, de amint a sivatag homokját kifújja alóla a szél, megbillen. Látvány létében homokra építette házát.

Mózes is megbillent. Nem is egyszer. Először, amikor számonkérő magatartása miatt menekülnie kellett, majd mikor kénytelen levenni a saruját, mert szent a hely, ahol áll, de hamarosan Isten előtt is, amikor szembesülnie kell beszédhibásságával. Azt hitte, hogy áll. Mert úgy is nézett ki. A fáraó udvarában gondtalanul élni, mikor testvérei téglát vetnek az egyiptomi nap tüzében, vagy amikor a midiáni pap juhait őrzi, azért ez sem lehetett jelentéktelen dolog ebben a közegben.

Mi is meg vagyunk győződve erőinkről, eredményességünkről. Arról, hogy ha ma egyáltalán itt vagyunk, jóval többet teljesítünk. Még a nagy átlagnál is többet. Helytállunk. Kiállunk hitünk mellett. Példát adunk, mégpedig alapjában véve jót. Mit hiszünk magunkról? És mi a valóság?

A fügefa is három éve már, ott állt. De csak áll. Milyen gyümölcsöt kellene hoznunk, hogy a vincellér gondoskodásából a Gazda kedvére lehessünk? Nem mást, mint a sajátunkat: a fügefának fügét, egyszerű természetességében, mindenféle kérkedés nélkül. Amen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése