2016. február 22., hétfő

Vasárnapi elmélkedés Wekerle 2016.02.14. nagyböjt 1. vas.



Krisztusban Kedves Testvérek!

Ismerős számunkra a mai evangéliumi történet részben azért, mert sokszor idézzük fontos időszakokban, részben pedig azért, mert olyan megragadó a tartalma: Jézus negyven napra a pusztába vonult a Lélek ösztönzésére. Nem evett és nem ivott, de végülis megéhezett. Ekkor megszólította a Sátán.

Amit mai elmélkedésünkben ki szeretnénk emelni, az az események egymás utáni sorrendje. Különösen az, ahogy a gonosz jelenléte, a megkísértettség és a böjt időben viszonyul egymáshoz.

Jézus a Lélektől indíttatva indul a pusztába. Ez egy olyan lelki állapota, ami Keresztelő Jánosnál való bemerítkezése után tölti el őt, amikor a kísértőnek kicsi az esélye, hogy egy ilyen lelkiállapotban bármit is kezdjen vele. De azért ott van mellette. Várja azt az időt, amikor Jézus megéhezik. Ez a negyven nap vége felé történik, ahogy megjegyzi az evangélista: végül megéhezett. Egyszer ő is elfárad, elfogy a fonál, kimerülnek emberi tartalékai. Itt az idő a kísértésre. Mindennek megvan a maga ideje. Ezek szerint ennek is. Nem lehet csak úgy akármikor csinálni ezt sem.

Biztos láttunk már olyan sportközvetítést, amely arról számolt be, hogy a sportoló az utolsó métereken a cél előtt már elkezdi ünnepelni magát és akkor a lazítása, figyelmetlensége miatt megbotlik, elesik és elveszti a versenyt. Amikor az ember már biztosan kezében érzi a győzelmet, akkor derül ki, hogy igazában miért is futott? Ez a szentírási rész döbbentett rá a Forest Gump egyik jelenetének sajátosságára: amikor amerikai foci sportolóként a film főszereplője nem áll meg a gólvonalnál, hogy ünnepeltesse magát, hanem kirohan a labdával a stadionból, mindenkit maga mögött hagyva egyedül csak rohan, észre sem veszi, hogy már lazíthatna.

Kicsit erre a magatartásra figyelmeztet a mai evangéliumi helyzet: amikor már úgy gondoljuk, hogy lazítanánk, akkor sem állhatunk meg. Mert veszíteni minden egyes rosszal bármikor lehet. A szeretetben nincs lazítás. Nem mondhatom azt, hogy na most egy kicsit rosszalkodom, már annyiszor voltam jó. Most már megtehetem, mert van annyi jóság tartalékom.

Nincs. ezt csak szüntelenül, megállás nélkül lehet. Böjttel, imádsággal, a jóban való kitartásban. Nem véletlenül fogalmazódik meg: aki mindvégig kitart, az üdvözül. Mert az üdvösség maga a tartósság, a hűség, a megmaradás, az állandóság, az Isten melletti állapot. Ami nem ideig-óráig kötelezi el magát, hanem véglegesen. Ez a mai kor egyik legsúlyosabb feladata. Megérteni mind a családban, emberi kapcsolatokban, munkában, hivatásban: nem csak addig, amíg nekem éppen jó, kedvem van hozzá, hanem mindvégig kitartani.

Hogy végülis, amikor már nagyon megéhezünk, de nem az evés ideje lenne, akkor is azt mondhassuk: távozz tőlem, mert aki az Urat, az Istent imádja - akár hívő, akár pogány -, az Ő nevét hívja segítségül, ahhoz Ő bőkezű az üdvösség odaajándékozásában. Amen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése