2016. január 4., hétfő

Vasárnapi elmélkedés 2016.01.01. Újév Szűz Mária istenanyasága



Krisztusban Kedves Testvérek!

Anyaszentegyházunk a mai naphoz is több teológiai tartalmat kapcsol. Gyökereit Dél-Amerikában találjuk az 1700-as évek közepén, melynek üzenete: Mária istenanyasága. Ahogyan az idei irgalmasság éve a II. Vatikáni Zsinat befejezésének 50. évfordulójára fogalmazódik meg, úgy az Efezusi Zsinat 1500. évfordulóján – 1931. december 24-én - került évenkénti ünneplésre ez az ünnep, dátuma pedig október 11. 

Kihirdetésének célja volt, hogy Mária isteni anyasága által a hívek lelkébe hatoljon a mennyei titkok tanítása, a názáreti család példaképpé váljon, indítson a házasság méltóságára és a gyermekek oktatásának hiteles és felelősségteljes magatartására. A nap teológiai tartalma pedig a következő: Mária azért nevezhető Isten szülőjének, mert Jézus emberi természete, akit Mária a világra hozott, kezdettől fogva egy volt az isteni Igével. Jézus Máriában való megjelenésének első mozzanatától kezdve valóságos Isten és valóságos ember. Így Mária Theotokosz, vagyis Istenszülő. Nem úgy, hogy ő adja Jézusnak ezt a mivoltot, hanem úgy, hogy Benne jelenik az meg. Ahogy minden édesanyában megjelenő emberi utód halhatatlan lelkének a hordozója is az adott édesanya. Nem úgy, hogy azt ő adja neki, hanem hogy benne jelenik meg.

1972-től Szent VI. Pál pápa január 1-jére teszi a béke Királynőjének, Krisztus, a mi békénk anyjának ünnepét is ugyenezzel a teológiai tartalommal. És a mai nap egy kicsit az ünnep ezen gondolatára fordítsuk figyelmünket.

Feltételezhetően hosszú évszázadok múlva összeáll majd az a kép, amit a XXI. századról úgy is megfogalmazhatnak, hogy ez az időszak a háborúkra való készülődés egyetemes világmozgalma. Miután a XX. század átélte a történelem két háborús világkatasztrófáját, elkészítette a leggyilkosabb fegyvereit, végigélte a hidegháború történetét, nem tanult mindebből. Ha csak azt nézzük, milyen nevelési mintákat kapnak a gyermekek, fiatalok, azt kell majd megállapítaniuk, ami számunkra olyan természetes, hogy tudatos és közvetlen háborús magatartásra neveljük első pillanataitól gyermekeinket. Csak nézzük meg az idei karácsony legnagyobb mozidurranását, ami bár kihelyezi ezt a tevékenységek a csillagközi régióba, de nem nehéz fölfedezni a különböző szereplők mögött a földi csoportokat, mint ellenségképet, főleg akkor, ha azt vesszük figyelembe, hogy nem csak csillagközi cirkálóink nincsenek, de még csak a Holdra kimerészkednünk is hihetetlen anyagi és technikai áldozatot igényel, ami körülbelül annak felel meg, mintha a vikingek szerettek volna turistajáratot szervezni az Atlanti óceánra. A veszély, amelyet kultúránk sugall, egy hihetetlen projekció: földi konfliktusainkat kilőjjük a világűrbe úgy, hogy közben mi itt maradunk erőszakos megoldási javaslataival.

De természetesen olyan szóhasználattal, hogy mi tulajdonképpen csak kultúránkat, értékeinket védjük meg azoktól, akik azt tudatosan le akarják rombolni és a jogosan megszerzett életszínvonalunkat veszélyeztetik és el akarják venni tőlünk. Ahogyan a béke Hercege, Jézus egész más beszédformákkal és cselekvési mintákkal kommunikált, úgy lenne hasznos keresztény gyökereit nem ebből a szempontból emlegető Európánknak közelítenie ezekhez a mintákhoz és arról tanúságot tennie, ha egyszerűen csak túl akar élni. Amen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése